Kycklingbuljong

Låt det koka länge och väl. Och sedan lite till. ’ Så säger Mats om att koka kycklingbuljong. Han jobbar hos Hellbergs i Hötorgshallen, där jag köper mina kycklingskrov. Nej, det är inget hastverk att laga buljong, men du behöver inte stå och titta på medan buljongen sjuder. Huvudsaken är att du finns i närheten och kan titta till den.
Om du kokar buljong på färska kycklingskrov får du inte bara en förstklassig buljong, du får på köpet fint kycklingkött, som det går att laga en massa gott av. Buljongen är en perfekt grund till många goda soppor och såser.

Gör så här

 1. Lägg kycklingskroven i kastrullen. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker.
 2. Koka upp och skumma med hjälp av en hålslev efter hand som skummet flyter upp. Ju mer noggrant du skummar, desto klarare och finare buljong får du.
 3. Sköj lök och rotsaker och skrubba dem noggrant. De behöver inte skalas. Skär upp purjolöken och skölj bort eventuell sand.
 4. Skär löken i klyftor med skal och allt. Dela purjolöken i mindre bitar. Skär morötterna, palsternackan och sellerin i mindre bitar. Du delar grönsakerna därför att smaken bättre ska dras till buljongen.
 5. Lägg över alla grönsaker i kastrullen och tillsätt pepparkorn och salt. Se till att grönsakerna kommer ner ordentligt i vattnet. Häll eventuellt på mer vatten så att det täcker.
 6. Lägg på lock, koka upp, och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt alltsammans sjuda 1 ½ – 1 ¾ timme. Kontrollera då och då att buljongen bara sjuder, inte stormkokar. Skumma när det behövs. Känn efter så att köttet lätt lossnar från benen.
 7. Ta upp kycklingskroven och låt dem svalna lite. Sila ner buljongen i en ren kastrull. Pressa inte på grönsakerna, då riskerar du bara att få “grums” i bujongen, utan låt grönsakerna droppa av ordentligt.
 8. Kyl buljongen snabbt om du inte ska använda den genast. Buljong är ömtåligt. Enklast är att ställa kastrullen först i kallt vatten i diskhon och sedan i kylskåpet över natten.
 9. Plocka skroven rena från kött och dela upp köttet i lagom stora förpackningar. Från varje skrov brukar det bli mellan 100 och 150 g plockat kött.
 10. Nästa dag: Lyft försiktigt bort fettet som samlats ovanpå buljongen med hjälp av en sked. Fördela fettet i lagom stora förpackningar, om du vill spara det till annan matlagning.
 11. Koka upp buljongen. Sänk värmen och sjud tills hälften återstår. Sila buljongen en sista gång. Smaka av och salta eventuellt mer. Nu är buljongen klar att användas i matlagning.
 12. Om du inte ska använda den direkt, kyl den igen. Den kalla buljongen är geléaktig, ljus och ljuvlig i smaken. Skeda upp den i plastpåsar eller annan frysförpackning. Förpacka och frys in buljongen.

Tips
Om du vill koka buljongen på hel kyckling, gör så här: Skär bort kycklingens bröstkött och de stora köttbitarna av låren och spara dem till en middag eller sallad. Dela resten i bitar. Finns hjärta, mage, lever och/eller hals med, låt dem följa med i buljongkoket. Följ sedan receptet ovan.

sopprötter skärbräda morot palsternacka rotselleri gul lök purjolökkycklingskrov skärbräda skummar av kycklingbuljong rotsaker gul lök purjolök kycklingskrov kycklingbuljongkycklingbuljong i kastrullkycklingbuljong sila rotsakerkycklingskrov koktaplockat kycklingköttkycklingbuljong 1 med fettkycklingbuljong 2 skummar fettkycklingfett avskummat kycklingbuljong

kycklingbuljong 4 hopkoktkycklingbuljong 5 siladkycklingbuljong ska frysas insoppa på kycklingbuljong

Resursklok kommentar

Frys in koncentrerad kycklingbuljong i små förpackningar. Bra att ha på lut i frysen när du ska laga soppa, gryta eller sås. Fettet som du skummar bort går bra att använda när du ska confitera (sjuda i fett) eller när du ska steka potatis.

Serveringstips

Servera buljongen het i en kopp och klipp över persilja.

I de här rätterna kan du använda kycklingbuljong
»Mammas kycklingsoppa med tortellini
»Paella
»Risotto

Av det plockade kycklingköttet kan du göra
»Kycklingsoppa
»Kycklingröra
»Kycklingcurry
»Kycklingsallad (mat för en)