Rotmos är gammal, svensk husmanskost. Det är en av min mammas favoriträtter, och även ett av mormors paradnummer i köket. Välj en mjölig potatissort till moset.
För att få ett luftigt och fint mos kan du antingen stöta de kokta rotfrukterna med rotfruktsstöt innan du rör kraftigt, eller använda en potatispress. Ett annat knep är att använda elvispen.
Rotmos passar utmärkt till fläsklägg, oxbringa eller fläskkorv, och senap är alltid gott till.

Gör så här

  1. Skala kålrötter, morötter och potatis. Skär alla rotfrukterna i mindre bitar.
  2. Lägg över kålrötter och morötter i en kastrull. Häll på buljong så att det täcker, koka upp och sänk värmen till låg. Sjud under lock i ca 20 minuter.
  3. Lägg då i potatisbitarna och koka i ytterligare 10 minuter eller tills potatisbitarna är mjuka. Sila av buljongen och spara den.
  4. Mosa de kokta rotfrukterna med rotfruktsstöten och rör sedan till ett luftigt mos. Lägg i smöret och krydda med salt och peppar. Tillsätt lite av buljongen så att moset får den konsistens du önskar.
  5. Servera moset med kokt rimmad fläsklägg eller oxbringa. Fläskkorv, köttkorv eller värmlandskorv är också gott till.

rotmos 1rotmos 2rotmos 3rotmos och fläsklägg

Resursklok kommentar

SMAK är den svenska potatisbranschens egen märkning, Den visar att odlingen uppfyller Jordbruksverkets och Livsmedelsverkts krav samt branschens egna kvalitetsnormer.
Du hittar potatis och andra rotfrukter från Krav-certifierad och Från Sverige-certiferad odling.