Fish’n chips i alla ära, men jag tycker att pankopanering slår frityrsmet när det kommer till såväl smak som krispighet. Här har vi panerat abborrfilé och serverar den med klassiska fish’n chips-tillbehör. Det funkar också fint att använda torsk eller gös till det här receptet.

Gör så här

  1. Byxa abborrfiléerna, dvs ta bort mittraden med småben. Känn med fingret efter benraden mitt i filén. Skär på varsin sida om benen och lyft bort mittbiten där benen sitter.
  2. Häll upp mjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Knäck ägget i en annan och vispa lätt med en gaffel. Häll panko i en tredje.
  3. Dubbelpanera fisken i mjöl, ägg och panko. Lägg de panerade fiskfiléerna på en skärbräda. Tärna potatisen.
  4. Tartarsås: Hacka kapris och cornichons fint. Blanda samman med majonnäsen. Rör ner persilja, svartpeppar och citronsaft. Ställ kallt till servering.
  5. Ärtpuré: Skala och hacka löken. Lägg den i en liten kastrull och fräs lätt i 1 msk smör.
  6. Häll på hälften av ärterna och låt puttra 3-5 min på låg värme. Blanda samman och krydda med vinäger och mynta efter smak. Rör ner resterande ärter, smör, salt och peppar.
  7. Fritering: Hetta upp ca 2 cm olja i en stekpanna. Fritera fisken gyllene på medelvärme. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fritera sedan potatisen på samma sätt.
  8. Servering: Lägg upp tartarsås och ärtpuré i små skålar. Lägg upp potatis, fisk och såser på tallrikar och servera genast.