Första gången det här receptet publicerades i Allt om Mat var 1976. Många år framöver var det näst intill obligatoriskt att någon gång bjuda på Flygande Jakob vid festliga tillfällen.
Det var också på den tiden näst intill otänkbart att inte krydda nästan allting med italiensk salladskrydda.
Enklast är att använda färdiggrillad kyckling och plocka köttet. Annars är det här ett utmärkt sätt att ta tillvara rester av kyckling.
I originalreceptet gratineras rätten med bananskivor och jordnötter ovanpå, men så gör inte jag. En del gillar inte varma bananer och många är allergiska mot jordnötter. Men, som vanligt, gör ju du som du vill.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Plocka kycklingköttet i mindre bitar. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form.
  2. Skär baconet i strimlor. Lägg det i kall stekpanna, hetta upp och fräs baconet i det fett som smälter ut. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
  3. Vispa grädden och blanda samman med chilisås och salladskrydda. Ringla såsen över kycklingrätten. Gratinera i nedre delen av ugnen i 20 minuter eller tills rätten fått fin färg.
  4. Skär bananerna i skivor, och lägg dem i en skål. Servera rätten med bananer, jordnötter och ris. Gott till också är den klassiska Grönsalladen från 1970-talet, sallatsblad, tomater och gurka.

flygande jacob making 1flygande jacob making 2flygande jacob making 3 flygande jacob making 4flygande jacob portion

Resursklok kommentar

Ett bra sätt att ta tillvara överblivet kycklingkött.
Många butiker berättar ifall de använder kyckling från Från Sverige-certifierad produktion eller om produkterna är svenska och märkta med Svensk Fågels kvalitetsmärkning.
Den vedrökta fäskkarrén finns från Från Sverige-certiferad produktion.