Rödtungafilé a la meunière

Ett klassiskt recept från det franska köket är Sole a la meunière, sjötunga på mjölnarhustruns vis. Och hon siktar såklart mjöl över fisken innan hon steker den.
Sole a la meunière tillagas antingen på ben eller som filé. Sjötunga är en fisk som det är ont om, så jag brukar använda rödtunga istället. Det är en trevlig fisk som ofta hänger med som bifångst när man fiskar annat. Och som du kan äta med gott samvete!

Gör så här

  1. Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda. Sikta över hälften av mjölet och krydda med salt och peppar. Vänd fiskfiléerna och upprepa på andra sidan.
  2. Klipp persiljan fint. Dela citronen och skär hälften i 4 klyftor till servering. Spara den hela halvan att pressa över den färdiga rätten.
  3. Känn på fiskfiléerna så att sidan som känns ’hel’ ligger neråt. Det är den sidan du ska börja att steka, annars krullar fisken ihop sig.
  4. Lägg lite av smöret i en stekpanna och hetta upp. När smöret tystnat, lägg ner den första omgången fiskfiléer med den hela sidan neråt.
  5. Stek fisken på låg värme och vänd när den börjar se vit ut. Stek andra sidan till gyllene färg och ta sedan upp den. Håll den varm till servering och stek resten av fisken.
  6. Lägg ner resten av smöret i pannan och hetta upp. Bryn smöret på medelvärme tills det luktar nöt och karamell. Häll över i en skål och låt det brynta proteinet och eventuella rester från fisken sjunka till botten.
  7. Servering: Fördela fisken på varma 4 tallrikar och skeda över av det brynta smöret. Pressa över citronsaft från den halva citronen och strö över persilja. Servera fisken med en citronklyfta.

Resursklok kommentar

Rödtunga är en fisk som det finns gott om, så använd gärna den i recept avsedda för sjötunga.
Rödtunga finns från MSC-certifierat fiske.