Då och då kan man hitta hel kyckling till fördelaktigt pris ute i våra butiker. Passa på att köpa två på en gång och få mat till flera rätter. Eller varför inte ‘rädda’ två kycklingar med kort datum och nersatt pris? Köttet från två kycklingar räcker till mellan 8 och 10 portioner, lite beroende på vad du lagar av det. Finfint att frysa in och ha på lut eller till matlådor. På köpet får du också en fin buljong som du kan använda till soppa, sås eller risotto.

Gör så här

 1. Skala löken och skär den i klyftor, eller ansa purjolöken och dela den i mindre bitar. Skala morötterna, palsternackorna och sellerin. Skär i mindre bitar.
 2. Lägg kycklingarna i en rymlig kastrull, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma med hjälp av en hålslev.
 3. Lägg i pepparkorn, salt och grönsaker. Koka upp, sänk värmen och sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1 ½ – 1 ¾ timme.
 4. Ta upp kycklingarna och lägg dem att svalna. Sila buljongen.
 5. Kyl buljongen snabbt om du inte ska använda den genast. Buljong är ömtåligt. Enklast är att ställa kastrullen först i kallt vatten i diskhon och sedan i kylskåpet över natten. (Vintertid kyler jag på balkongen.)
 6. Skär loss vingspetsarna på kycklingarna och kasta dem. Skär loss vingar, klubbor och bröstfiléer. Plocka ut köttet ur vingarna och plocka resten av köttet från skroven. Glöm inte de fina bitarna på skroven som kallas sot-ly-laisse, ungefär ‘bara dåren lämnar det’. (Det är kycklingen egentliga filé, rent anatomiskt.)
 7. Köttet från bröstfiléerna och klubborna och skroven kan du använda till olika rätter, se tips.

Buljong

 1. Om du sparat buljongen, kyl den över natten. Den kalla buljongen är geléaktig, ljus och ljuvlig i smaken.
 2. Lyft försiktigt bort fettet som samlats ovanpå buljongen med hjälp av en sked. Fördela fettet i lagom stora förpackningar, om du vill spara det till annan matlagning.
 3. Koka upp buljongen. Sänk värmen och sjud tills hälften återstår. Sila buljongen en sista gång. Smaka av och salta eventuellt mer. Nu är buljongen klar att användas till soppa, sås eller risotto.
 4. Om du ska frysa in buljongen, kyl den igen. Skeda upp den i frysförpackningar och frys in buljongen.

Serveringstips

Kycklingbuljong kan användas till soppa, gryta eller sås. Den är även den klassiska stommen till polenta och risotto.
»Risotto
Tips på vad du kan göra av köttet från bröstfiléerna. Koka upp grädde och lite kycklingbuljong och värm. Laga annars något av följande
»Kycklingcurry
»Festgratäng på kyckling och kassler
»Flygande Jacob

Här är tips för det plockade kycklingköttet
»Mammas kycklingsoppa med tortellini
»Restsoppa på kyckling och curry
»Stor kycklingsallad
»Kycklingröra