Osso buco är en klassisk italiensk gryta på kalvlägg. Osso betyder ben, och buco betyder hål, så namnet kommer av märgbenen i kalvläggen, som smaksätter den här rätten så fint. Receptet kan med fördel dubbleras.

Gör så här

  1. Snitta kanten på köttskivorna, krydda dem med salt och peppar och vänd dem i vetemjöl. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  2. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Hacka löken och skär rotfrukterna i tärningar. Tärna tomaterna.
  3. Häll vin, färska tomater och krossade tomater i en stor gryta. Pressa ner saften av apelsinen.
  4. Bryn köttet i det mesta av oljan och lägg över det på en tallrik.
  5. Fräs löken i resten av oljan i samma panna, så att den suger upp köttsaft och annat gott som köttet lämnar efter sig.
  6. Låt rotfrukterna fräsa med mot slutet av stektiden till en soffritto. Lägg över soffritton i grytan och lägg köttet ovanpå.
  7. Lägg på timjankvisten och lagerbladet, koka upp och sänk värmen. Sjud grytan på låg värme ca 1 ½ timme eller tills köttet lossnar från benen.
  8. Ta upp köttet ur såsen. Du kan antingen servera skivorna hela, eller plocka köttet från benen och skära det i mindre bitar.
  9. Servering: Hetta upp såsen och smaka av den. Justera kryddningen med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i grytan och servera allt rykande hett med gremolata och saffransrisotto.

Tips 1
Om du gör dubbels sats, ställ köttskivorna på högkant i grytan.

Tips 2
Om det blir över av den läckra såsen är den god att servera till stekt fläskkotlett.

 

Resursklok kommentar

Ta vara på märgen som sitter inuti benen. Den kan användas till att smaksätta buljonger och grytor, eller kylas, skivas och serveras som tillbehör till grillat nöt- eller kalvkött.