Östgötsk ärtsoppa på torkade gröna ärter

Ärtsoppa eller ärtpuré, som det kallas ibland, på torkade gröna ärter räknar jag som riktig östgötamat. När jag var liten såldes torkade gröna ärter i alla butiker. Eller var det för att jag är uppvuxen i Östergötland som jag minns det så?
Om jag ska laga grönärtsoppa nu för tiden får jag använda importerade ärter. Dem som säljs i livsmedelsbutik eller på hälsokosten är ofta importerade, främst från Italien. Så jag skickar efter mina ärter från Finska butikens webbshop medan jag väntar på att hitta torkade gröna ärter från svensk odling i butik.

Gör så här

  1. Dag 1: Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på vatten så att det täcker och låt stå över natten.
  2. Dag 2: Häll ärterna i en sil eller ett durkslag och låt blötläggningsvattnet rinna bort.
  3. Skala och riv rotsellerin grovt. Fräs den och löken (om du vill ha med lök) i smör i en kastrull. Pudra över mjöl och lökpulver (om du använder det) och rör om.
  4. Häll på buljong och mjölk, tillsätt ärterna och koka upp. Sänk värmen till låg och låt soppan sjuda under lock tills ärterna är mjuka, 1 – 1 ½ timme.
  5. Skär fläsket till servering i tärningar. Fräs fläsket i sitt eget fett. Stek brödkrutongerna i smör.
  6. Tillsätt grädden och persiljan i soppan och låt allt koka upp. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  7. Servering: Häll upp soppan i serveringsskålar och toppa med fläsk och brödtärningar.

Några tips

Rotselleri. Om du har ett gammalt recept på östgötsk grönärtsoppa står det säkert att rotsellerin ska tärnas. Jag föredrar att riva den grovt. Om du inte har rotselleri hemma går det bra att ersätta den med sellerisalt. Tänk då på att smaka av soppan noga före servering och inte salta eller bara salta litegrann.

Lök. Det brukar heller inte vara lök i östgötsk grönärtsoppa, men det vill jag gärna ha i min. Som vanligt gör du som du vill!

Stekfett 1. Spara stekfettet när du stekt fläsket, tillsätt en klick smör och stek brödtärningarna i det.

Stekfett 2. Det blir en del fett kvar i stekpannan när du har stekt fläsket. Ta vara på det och rör ihop det med rostad lök. Jättegott som pålägg. Det ska vara fläskflott med lök på till exempel smörrebrödet Veterinärens nattmacka.

Stekfett 3. Häll INTE ut överblivet stekfett i avloppet! Ställ stekpannan lutande och lägg en bit hushållspapper att suga upp fettet som rinner ner. Torka sedan ur pannan med ett nytt papper innan du sköljer ur den med hett vatten.

Serveringstips

Så här gör du egen fläskbuljong
»Fläskbuljong

Om du sparade fläskflottet kan du göra
»Fläskflott med lök
Av det kan du göra det här läckra smörrebrödet
»Smörrebröd Veterinärens nattmacka