Det här receptet på pebre har jag fått av min chilenska vän Alvaro. (Det är han som grillar och penslar köttet med pebre på en av de små bilderna nedan). Alvaro kommer från Chile och där äter man pebre till det mesta. Salt, peppar och pebre står på bordet på restaurangerna. Särskilt gott är pebre till grillat kött.
Den är också gott på varmkorv (på chilenskt vis med surkål och majonnäs) eller på sanguche med fläskkarré. Min chilenska vän Maria brer mosad avokado på sin frukostmacka och toppar med pebre. (Maria ser ni i mitten på lilla bilden från en chilensk restaurang i Valparaiso).
Det finns en mängd olika recept. En del använder pressad citronsaft eller limesaft i stället för rödvinsvinäger. Det här receptet ger en mild pebre. Vill du ha hetta i, hacka ner lite röd spansk peppar eller annan chili. Då får du pebre con aji.

 

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Koka upp 2 dl vatten och förväll löken i 1 minut. Spola av den med kallt vatten och låt den rinna av genom en sil.
  2. Koka upp nytt vatten. Doppa tomaterna i det kokande vattnet. Dra av skalet och finhacka tomaterna. Finhacka den färska koriandern.
  3. Pressa vitlöksklyftorna och rör samman med tomatpuré, socker, olja, oregano, paprikapulver och vinäger. Blanda ner den avrunna löken, koriandern och tomaterna. Krydda med salt.
  4. Förvara pebren i glasburk med lock i kylen. Den håller minst två veckor.
På bilderna längst ner: Restaurang i Valparaiso 1981 med pebre på bordet, Alvaro grillar, Pebre con aji panaca, Sanguche.