Gravad lax är inte vanligt att få på smörrebröd i Danmark. Det finns några recept, men de flesta smörrebröd med lax har rökt lax, både kallrökt och varmrökt. Därmed inte sagt att gravad lax skulle fungera sämre. Receptet kan dubbleras, om du ökar på receptet så att det räcker till 4 smörrebröd räcker det med 3 ägg.

Gör så här

  1. Skär laxen och ägget i tärningar. Vänd ner hovmästarsåsen. Något extra salt behöver man oftast inte, däremot några tag med vitpepparkvarnen.
  2. Skär potatisen i skivor. Bre brödet, lägg på sallatsbladen och potatisen.
  3. Lägg laxröran ovanpå och dekorera med gurka, tomat och rödlök.

Resursklok kommentar

Till smörrebröd med gravlaxröra passar det fint att använda överblivna skivor av gravad lax eller tärna stjärtbiten på en laxsida.
Gravad lax av odlad lax finns både ASC-certifierad och KRAV-certifierad.

Serveringstips

Om du vill ha picklad rödlök på smörrebrödet hittar du receptet här
»Picklad rödlök