Tapas: Spenat- och potatistortilla

En av de mest kända spanska rätterna är tortilla, tunn omelett som steks på båda sidor. Den här består av potatis, spenat och chili och passar med sin milda smak ihop med nästan alla andra tapas som chark, tonfisk, räkor eller grönsaker. Den kan serveras kall eller varm. Skär upp i tunna snibbar.

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skicvorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Lägg dema att torka.
  2. Skala löken och skär den i fina strimlor. Ansa spenaten och skär bort grova bladnerver. Dela chilin på längden, skrapa ut fröna och finhacka fruktköttet.
  3. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna med diametern 21 cm. Stek potatisen på medelstark värme ca 10 minuter.
  4. Tillsätt lök, salt och peppar och stek ytterligare ca 3 minuter eller tills löken och potatisen är mjuka. Lägg då ner chilin och spenaten och låt det steka med någon minut.
  5. Vispa upp äggen och häll dem över potatisen i pannan. Peta försiktigt med en gaffel så att smeten rinner ner i blandningen. Stek på medelstark värme ca 2 minuter.
  6. Vänd med hjälp av ett lock och stek andra sidan cirka 2 minuter. Låt tortillan kallna och skär den i 10 smala snibbar.

Resursklok kommentar

Ägg, spenat och potatis finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad produktion.