Den här nöttårtan innehåller i originalreceptet endast hasselnötter, men jag gör den gärna efter jul för att ta vara på överblivna julnötter. Börja i tid – degen ska vila en timme i kyl. Om du ska använda överblivna julnötter tar det sin tid att knäcka dem också 😊.
Hemma hos oss går den här tårtan under benämningen Annas, för det var Anna Bergenström som publicerade receptet i DN i januari 1991. Men Anna erkänner att hon i sin tur hittat receptet i ’klassiska Alice B Toklas’ kokbok.

Gör så här

  1. Nyp ihop smör och mjöl till en grynig massa. Rör in äggulan och precis så mycket vatten att degen går ihop. (Kan även göras i matberedare). Lägg i kyl 1 timme.
  2. Värm ugnen till 200°. Rosta hasselnötskärnorna till fyllningen i en stekpanna. Ta upp dem och hacka dem fint för hand eller finhacka dem i matberedare.
  3. Fyllning: Häll sockret i skålen till hushållsassistenten. Knäck ner äggen och rör samman dem med sockret ca 15 minuter på medelhastighet. Det ska bli en vit, fluffig smet. Vänd ner nötterna.
  4. Kavla ut degen till en botten (större) och ett lock (mindre). Klä pajformens botten och kanter med deg, häll ner fyllningen och täck med locket. Nyp ihop kanterna.
  5. Ställ in tårtan i mitten av ugnen och grädda ca 30 minuter. Ta då ut den och låt den kallna helt.
  6. Servering: Pudra över florsocker, skär i bitar och njut till starkt kaffe.

Resursklok kommentar

Ta vara på nötterna från julens gottebord och använd dem i den här goda nöttårtan. Komplettera med mer hasselnötskärnor eller mandel, ifall julnötterna inte räcker.
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor och tredjepartscertifierad produktion.
Det finns vetemjöl från Från Sverige-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Smör finns från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.