Tricket med den här rätten är den långa tillagningen. Först ska grönsakerna tillagas i sin egen vätska under papper i ugnen. Sedan ska rätten vila i kyl över natten innan man gratinerar den i högre värme och får till den frasiga toppen. Gratängen passar som tillbehör till det mesta och även som bufférätt.
Den här grönsaksgratängen kan också kallas confit byaldi.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 160° grader. Olja in en ugnssäker form. Skär zucchini, tomater och aubergine i tunna skivor.
  2. Lägg grönsaksskivorna omlott i formen. Strö över salt, peppar och herbes de Provence. Skala och vitlöken och blanda samman med 2 msk olivolja. Fördela oljan över grönsakerna i formen.
  3. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar formen och lägg det som ett lock ovanpå.
  4. Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 2 timmar.
  5. Ta sedan bort bakplåtspapperet, stäng av ugnsvärmen och låt formen stå kvar i ugnen på eftervärmen tills ugnen har svalnat helt.
  6. Servering: Värm ugnen till 200°. Blanda samman panko, persilja och ost, och strö över gratängen. Ställ in i övre delen av ugnen till täcket är gyllengult och frasigt, ca 20 minuter.

 

 

 

Resursklok kommentar

Tomat och zucchini finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.
Det kan finnas aubergine som odlats i Sverige mellan maj och oktober, men det mesta som säljs i butik är import.