Det här är min förenklade variant på klassisk koreansk bibimbap. Om du ska laga den här rätten efter konstens alla regler behöver du både tid och tålamod, men min går relativt snabbt. Kryddningen är mild och ’familjevänlig’, och för att få till önskad hetta kryddar man sin egen portion med gochujang, koreansk chilipasta. Fast jag brukar fuska där med och använder min favorit Bokkum woksås.

Gör så här

  1. Be i köttdisken att få entrecoten lövtunt skivad. Frys annars in köttbiten och tina den till hälften så att det går enkelt att skiva den för hand. Skär sedan i strimlor och därefter i frimärksstora bitar.
  2. Marinad: Skala och finhacka eller riv vitlöken. Blanda samman vitlöken med soja, sesamolja, sambal oelek och salt i en bunke. Lägg ner köttet och vänd runt det i marinaden. Låt stå medan du gör klar övriga ingredienser.
  3. Skölj riset i kallt vatten tills vattnet blir klart. Koka riset enligt förpackningens anvisningar och håll varmt till servering.
  4. Skölj purjolöken noga och strimla den (eller salladslöken) fint. Blanda samman med sesamolja och soja i en skål. Strimla spetspaprikan eller skala och riv moroten.
  5. Stek äggen i olja på ena sidan på låg värme. Stek sedan köttet i olja på hög värme i en gjutjärnspanna.
  6. Servering: Fördela riset i bottnen på vida, djupa skålar. Lägg sedan på kött i grupper var för sig på riset. Avsluta med att lägga ett stekt ägg ovanpå och strö över svarta sesamfrön. Servera med chilipasta och kimchi.

Resursklok kommentar

Finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Naturbeteskött och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Serveringstips

Så här kan du göra egen kimchi
»Kimchi