Mjuk pepparkaka smakar gott till eftermiddagsfika eller egentligen när som helst. Ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ger smaken.
Den här goda kakan bakar vår svärdotters mormor Kerstin. Originalreceptet hade mått i kkp (kaffekopp), men det har vi räknat om till deciliter.
Gör så här
- Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
- Smält smöret, häll i gräddfilen och låt det svalna.
- Häll sockret i en bunke och knäck ner äggen, ett i taget. Vispa luftigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
- Blanda samman mjöl, bikarbonat, ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma. Rör ner i smeten tillsammans med lingonsylten.
- Häll smeten i bakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
- Känn efter med en brödnål så att kakan är gräddad rakt igenom. Om nålen är kladdig när du drar upp den, grädda kakan i ytterligare några minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna. Lägg då en tallrik över kakan i formen, vänd och lyft försiktigt bort kakformen. Skär kakan i bitar före servering.
Resursklok kommentar
Vetemjöl finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad produktion.
Smör finns från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifiera och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor.
Gräddfil från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.