Mjuk pepparkaka smakar gott till eftermiddagsfika eller egentligen när som helst. Ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ger smaken.
Den här goda kakan bakar vår svärdotters mormor Kerstin. Originalreceptet hade mått i kkp (kaffekopp), men det har vi räknat om till deciliter.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
  2. Smält smöret, häll i gräddfilen och låt det svalna.
  3. Häll sockret i en bunke och knäck ner äggen, ett i taget. Vispa luftigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  4. Blanda samman mjöl, bikarbonat, ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma. Rör ner i smeten tillsammans med lingonsylten.
  5. Häll smeten i bakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  6. Känn efter med en brödnål så att kakan är gräddad rakt igenom. Om nålen är kladdig när du drar upp den, grädda kakan i ytterligare några minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna. Lägg då en tallrik över kakan i formen, vänd och lyft försiktigt bort kakformen. Skär kakan i bitar före servering.

 

 

Resursklok kommentar

Vetemjöl finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad produktion.
Smör finns från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifiera och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor.
Gräddfil från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.