Pinocchiobakelser i GN-bleck

Den klassiska pinocchiotårtan går alldeles utmärkt att servera även som bakelser. Det här receptet är avsett att bakas i konvektionsugn och det fyller lagom ett GN 1-bleck. Det ger 30 bitar om kakan skärs upp 5 x 6.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150° endast värme, ingen fuktighet.
  2. Klä formen med bakplåtspapper. Ställ en bunke kallt, så att du kan vispa marängen i kall bunke. Skilj äggulorna från vitorna.
  3. Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum med elvisp. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att smeten rinner ut. Tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Ställ kallt.
  4. Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner mjölblandningen, lite i taget.
  6. Bre ut smeten i blecket och lämna ca 1 cm runt om. Smeten breder ut sig under gräddningen.
  7. Bre sedan marängsmeten ovanpå. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 50 minuter. Marängen ska vara vackert gräddad och luftig och kakbottnen ska inte kladda när du känner med en sticka.
  8. Ta ut formen, lyft ur tårtbottnen till ett galler och låt kallna helt. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.
  9. Servering: Dela upp kakbottnen i 30 bitar genom att skära 5 X 6. Vispa grädden och fyll en spritspåse. Spritsa en blomma av grädde på varje bit och dekorera med bär.

Resursklok kommentar

Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Grädde finns från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor.
De flesta djupfrysta hallon i frysdisken i butik är importerade. Djupfrysta eller färska hallon som är KRAV-märkta kan också vara importerade.
Färska svenska hallon finns från Svensk Sigill-certifierade odlingar. Och så finns ju naturligtvis egenplockade hallon från skogen eller från trädgården!