Köttbullarna i Spanien, albóndigas, är mer kryddstarka än svenska och kryddas med det speciella paprikapulvret Pimentón de la vera. Albondigas serveras i en härlig tomatsås kryddad med sherry.
Gör så här
- Tomatsås: Skala och hacka löken fint. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken, tillsätt tomater, chilisås, vinäger, oreganokvistar och honung.
- Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta upp oreganokvistarna och mixa såsen med stavmixer. Sila
såsen och krydda med salt och peppar. Precis före servering häller du ner sherryn, lite i taget, och smakar av tills du får den smak du vill ha. - Köttbullar: Skär bort kanterna från brödet och blötlägg det i vattnet. Skala och finhacka vitlök och silverlök. Dela paprikorna, ta bort kärnorna och skär paprikan i ytterst små tärningar.
- Fräs lök och paprika i en panna på medelstark värme utan att de tar färg. Tillsätt persiljan och låt svalna.
- Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda den ordentligt med 2 tsk av saltet så att färsen binder/drar ihop sig. Tillsätt ägg, brödblandning, grönsakshack, sött paprikapulver och hett paprikapulver, och blanda så att färsen känns smidig och homogen.
- Ta en liten klick av färsen och gör ett stekprov i en het panna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kajenn. Forma till 20 stora köttbullar och stek dem i olivolja. Flytta över dem i såsen efter hand.
- Servering: Hetta upp tomatsåsen och låt köttbullarna sjuda i den några minuter. Servera köttbullarna riktigt varma.
Tips
Självklart kan du servera köttbullarna som huvudrätt. Då räcker den till 4 personer. På restaurang i Spanien får man ofta albondigas med pommes frites, men de är även goda med risoni eller någon annan pastasort.