Köttbullarna i Spanien, albóndigas, är mer kryddstarka än svenska och kryddas med det speciella paprikapulvret Pimentón de la vera. Albondigas serveras i en härlig tomatsås kryddad med sherry.

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och hacka löken fint. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken, tillsätt tomater, chilisås, vinäger, oreganokvistar och honung.
  2. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta upp oreganokvistarna och mixa såsen med stavmixer. Sila
    såsen och krydda med salt och peppar. Precis före servering häller du ner sherryn, lite i taget, och smakar av tills du får den smak du vill ha.
  3. Köttbullar: Skär bort kanterna från brödet och blötlägg det i vattnet. Skala och finhacka vitlök och silverlök. Dela paprikorna, ta bort kärnorna och skär paprikan i ytterst små tärningar.
  4. Fräs lök och paprika i en panna på medelstark värme utan att de tar färg. Tillsätt persiljan och låt svalna.
  5. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda den ordentligt med 2 tsk av saltet så att färsen binder/drar ihop sig. Tillsätt ägg, brödblandning, grönsakshack, sött paprikapulver och hett paprikapulver, och blanda så att färsen känns smidig och homogen.
  6. Ta en liten klick av färsen och gör ett stekprov i en het panna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kajenn. Forma till 20 stora köttbullar och stek dem i olivolja. Flytta över dem i såsen efter hand.
  7. Servering: Hetta upp tomatsåsen och låt köttbullarna sjuda i den några minuter. Servera köttbullarna riktigt varma.

 

 

 

 

 

 

Tips
Självklart kan du servera köttbullarna som huvudrätt. Då räcker den till 4 personer. På restaurang i Spanien får man ofta albondigas med pommes frites, men de är även goda med risoni eller någon annan pastasort.