Växtproteinerna på framtidens tallrik

Svenskodlad proteingröda ligger mig varmt om hjärtat, så när jag bjöds in att medverka i KSLA-podden och avsnittet ’ Vilken plats får växtproteinerna på den framtida tallriken?’, tackade jag JA med glädje.

Det blev ett spännande och intressant samtal med Cecilia Mayer Labba, Gunnela Ståhle, Christina Möller och Tomas Erlandsson.

Här kan du lyssna på KSLA-podden avsnitt 11: ’ Vilken plats får växtproteinerna på den framtida tallriken?’

»KSLA-podden, avsnitt 11

Svenskodlad proteingröda

Jag under de senaste åren provat många av de spännande nya svenskodlade proteingrödorna, både i köket på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien där jag arbetar, och hemma i mitt privata kök.

Men för att förstå denna min entusiasm måste vi backa i tiden till februari 2019. Den dagen var första stoppet på min resa in i världen med svenskodlad proteingröda. Då besökte jag ett intressant på Restaurangakademin, anordnat av Hushållningssällskapet Väst, Nordisk Råvara AB, Lantmännen Cerealia AB, Veggi AB och Så Fungy Ekonomisk förening.

 

Mega Legumes-Svenska proteingrödor som industriråvara

Presentationen av Mega Legumes var en sammanfattning och utvärdering av projektet Projektet Mega Legumes –Svenska proteingrödor som industriråvara. Dagen bjöd på mängder av intressant information från projektet utveckling, matlagning med svenska proteingrödor och möten med matintresserade personer som ville provlaga, utveckla och inspireras.

Målet var att göra det möjligt att producera mer växtbaserad proteinråvara i Sverige. I projektet med fokus på bondbönor (åker- och favabönor) samt sötlupin. Projektet baseras på den kraftigt ökade efterfrågan av svenska livsmedel som är hälsosamma, smakar bra och som bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion.

För ärtor, bönor och linser har odlats sedan långt tillbaka i vårt land. Det var likriktningen och effektiviseringen av jordbruket efter andra världskriget som kom mängder av lokalt anpassade grödor att falla bort från produktionen.

Lokala grödor får en renässans

I och med klimatkrisen och nytänkandet i livsmedelsindustrin kring hållbar produktion har nu flera av de gamla grödorna börjat odlas igen, med gott resultat. Även nya proteingrödor, som quinoa och sötlupin, har börjat odlas i Sverige. De grödorna är stapelvaror i köken längs Anderna, där klimatet påminner mycket om det nordiska.

Förutom bruna bönor och gula ärter börjar det alltså odlas flera spännande och roliga sorters ärter, bönor och linser runt om i Sverige. Många sorter med lokal anknytning, som Vreta Gulärt, Rättviksärt och Gotlandslins.

Produktutveckling

En annan trevlig produkt som kommit är baljväxtfärs som odlar av Färsodlarna och som är Från Sverige-certifierad. Baljväxtfärs är väldigt användbar, både som proteinråvara i vegetariska och veganska rätter som komplement i blandkost.

Nu väntar jag bara på att två produkter ska ta steget ut från restaurangbutikerna och till konsument, nämligen bondbönsmjöl och Krääm maker. Med bondbönsmjöl kan vi berika pannaka och bröd med protein, och till och med baka nyttiga kaffebröd och bakverk.

Krääm maker är en produkt som kan användas på samma sätt som vispgrädde. Perfekt i specialkost!

 

Laga mat med svenskodlad proteinråvara

Om du vill prova på spännande matlagning med nya produkter, testa gärna mina recept!

»Koka färska bondbönor
»Påläggskräm på bondböna, örter och vitlök
»Bondbönor i asiatisk sås
»Kvarngryn med gråärter

»Åkerlåda på baljväxtfärs med rotfruktsstomp
»Färssås på baljväxtfärs
»Lotties linsgryta
»Fava grekisk linsröra

»Koka torkad quinoa
»Koka torkad sötlupin
»Pytt på sötlupin, bacon och lök
»Aquafaba på sötlupin