Tore Wretmans köttbullar är välkända. Det var de här köttbullarna som Tore Wretman presenterade för en samling prominenta internationella gäster på en mottagning på Sveriges Ambassad i New York och sa “This is Swedish meatballs!”. På så sätt satte han Sverige på den kulinariska kartan som en av världens största köttbulle-nationer.
I de här köttbullarna behöver du tre sorters färs, från gris, nöt och kalv. Dessutom fint ströbröd som ska dra i mjölk så att smeten blir riktigt fluffig när man rör samman. Klassiska tillbehör är kokt potatis eller potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka.

Gör så här

  1. Lägg ströbrödet i en skål och häll på grädden. Låt stå ca 10 minuter. Skala och hacka löken fint. Bryn löken lätt i smör, lägg den på en assiett och låt den svalna.
  2. Smula ner färsen i en bunke. Knäck ner ägget. Tillsätt löken, ströbrödsblandningen, salt och peppar.  Blanda samman till en homogen färs. Tillsätt eventuellt någon msk vatten till smidig konsistens.
  3. Forma till ca 30 köttbullar á 15 g styck med vattensköljda händer. Låt köttbullarna ligga på en skärbräda och torka till en kort stund.
  4. Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i smör.
  5. Servera köttbullarna med gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Både kokt potatis och potatismos är gott till.