Den här lilla chokladrutan är alldeles lagom stor när man har ätit såväl förrätt som varmrätt, inte orkar en hel dessert men ändå vill ha något sött till kaffet.
I Oscars Källare, matsalen på KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien), serverar vi den ibland till kaffet på den traditionella ärtsupén, när gästerna har ätit sillförrätt och ärtsoppa före.
Satsen är lagom till ett GN 1/2 – 20, eller till en fyrkantig form 25 x 30 cm.
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Smörj och bröa formen. Smält smöret. Knäck äggen och vispa upp dem lätt med en gaffel.
- Montera hushållsassistenten med degomrörare.
- Blanda samman socker, mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver i hushållsassistentens bunke.
- Rör ner smöret och äggvispet till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen tills den precis stelnat. Låt kallna helt.
- Topping: Koka upp grädden, ta av från värmen och smält chokladen i grädden. Rör samman och bre över kakan. Låt stelna i rumstemperatur, ca 3 timmar.
- Kyl sedan kakan och skär upp den i små fyrkanter 5 x 6 cm.
Resursklok kommentar
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor. Det finns vetemjöl från Från Sverige-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
Smör och grädde från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Choklad och kakao kan certifieras av UTZ (hållbar odling), Rainforest Alliance (miljö och sociala förhållanden) och Fairtrade (arbetsförhållanden).