Den här lilla chokladrutan är alldeles lagom stor när man har ätit såväl förrätt som varmrätt, inte orkar en hel dessert men ändå vill ha något sött till kaffet.
I Oscars Källare, matsalen på KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien), serverar vi den ibland till kaffet på den traditionella ärtsupén, när gästerna har ätit sillförrätt och ärtsoppa före.
Satsen är lagom till ett GN 1/2 – 20, eller till en fyrkantig form 25 x 30 cm.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Smörj och bröa formen. Smält smöret. Knäck äggen och vispa upp dem lätt med en gaffel.
  2. Montera hushållsassistenten med degomrörare.
  3. Blanda samman socker, mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver i hushållsassistentens bunke.
  4. Rör ner smöret och äggvispet till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen tills den precis stelnat. Låt kallna helt.
  6. Topping: Koka upp grädden, ta av från värmen och smält chokladen i grädden. Rör samman och bre över kakan. Låt stelna i rumstemperatur, ca 3 timmar.
  7. Kyl sedan kakan och skär upp den i små fyrkanter 5 x 6 cm.

Resursklok kommentar

Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor. Det finns vetemjöl från Från Sverige-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
Smör och grädde från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Ägg från tredjepartscertifierad produktion finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Choklad och kakao kan certifieras av UTZ (hållbar odling), Rainforest Alliance (miljö och sociala förhållanden) och Fairtrade (arbetsförhållanden).