Stekt oxfilé i skivor

Oxfilén är den allra möraste biten på nötkreaturet. Bäst är filén från djur som inte använt muskeln så mycket att den blivit kraftig och hård i muskeltrådarna. Välj också en bit om är rejält marmorerad med fina trådar av fett.
Den här dyrbara styckningsdetaljen bör tillagas mycket varsamt och så lite kryddad som möjligt så att dess utsökta egenskaper och smak bäst kommer till sin rätt.

Gör så här

  1. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar.
  2. Hetta upp pannan ordentligt och klicka i smör. Vid för låg värme uppstår ingen Maillardreaktion, och köttet blir mer kokt än stekt.
  3. Lägg i köttet då stekfettet tystnat. Täck inte mer än ⅔ av pannans yta. Bryn köttet på båda sidor.
  4. Sänk sedan värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º

När det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º

När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips
Vill du ha en hög köttskiva, en tournedos, kan du binda ett snöre runt köttskivan för att hålla den hög under hela stekningen.

Resursklok kommentar

Finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Naturbeteskött och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Serveringstips

Till stekta skivor av oxfilé är det gott med grönsaker, potatis och sås eller kryddsmör.
Lättkokta grönsaker eller sallad passar bra.
Det är även gott med potatisgatäng, och i så fall behöver du ingen sås.
»Choronsås
»Bearnaisesås
»Potatisgratäng
»Smörstekt ugnspotatis