De här tjocka revbensspjällen är goda att äta direkt, nylagade. Men de passar också bra att låta dem kallna, skära i tunna skivor och servera i en varm buljong på asiatiskt vis, till exempel som japansk ramen eller vietnamesisk phô. Receptet till buljongen hittar du via länken nedan.

Gör så här

  1. Se till att få benen i revbensspjällen knäckta. Det kan du få hjälp med i butiken. Värm ugnen till 200°. Stöt sechuanpepparen i mortel. Gnid in köttet med salt och sechuanpeppar.
  2. Skala vitlöksklyftorna till marinaden och skiva dem tunt. Skala och riv ingefäran. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och strimla den. Lägg vitlök, ingefära och chili i en skål. Tillsätt fond, tomatpuré och soja och blanda samman.
  3. Lägg köttet en långpanna med den köttiga sidan neråt. Pensla köttet med marinad, häll lite vatten i långpannan och ställ in spjällen i ugnen. Baka dem i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Vänd då spjällen och pensla den köttiga sidan med grillsåsen. Baka spjällen i ytterligare ca 45 minuter till 1 timme. De ska ha en innertemperatur på 80°. Eventuellt kan du behöva hälla på lite vatten, så att pannan inte blir torr.
  5. Häll av buljongen som bildats i formen och sila den. Det blir en underbar smaksättning i en fläskbuljong eller stomme till grillsås. Ställ buljongen kallt över natten och skrapa av fettlagret som bildats innan du använder den.
  6. Låt spjällen vila i ca 10 minuter innan de skärs upp. Är ni många runt bordet, servera spjällen nylagade. Ta annars undan det kött du vill spara till andra mål och skär bort benen från det. Kyl och förvara i plastpåse i kylen.

Resursklok kommentar

Passa på att laga en rejäl omgång när du ändå värmer upp ugnen och få mat till flera mål. Det som inte går åt kan du servera i fläskbuljong, i bowl eller i kina-soppa.
Griskött finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.