Kall inkokt lax känns som en härligt lyxig bjudrätt. Gör laxen klar dagen före servering, så går det snabbt att få maten på bordet när det är dags för servering. Inkokt lax passar fint att servera med vårprimörer som sparris, späda morötter, primörpotatis och sockerärter. En klassisk skarpsås smakar väldigt gott till både lax och primörer.

Gör så här

  1. Dag 1: Kort buljong: Skala och skiva morot och lök. Dela dillstjälkarna i mindre bitar. Koka upp vatten, ättikssprit, salt och vitpepparkorn. Låt sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt lagerblad, morot, lök och dillkvistar. Sjud i ytterligare 15 minuter.
  2. Lägg ner fisken, ge den ett uppkok och sänk värmen till låg. Låt fisken sjuda tills den är genomkokt, innertemperatur 56°.
  3. Ta bort skinnet från laxen och lägg den i en form med kant. Häll den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan laxen i sin lag i kyl över natten.
  4. Dag 2: Lägg upp den kalla laxen på ett serveringsfat. Dekorera med lagerblad och morot samt dillvippor.